بام سبز و روف گاردن
بام سبز و باغ بام(روف گاردن) در ابعاد استاندارد خود، در ایران مفهومی نسبتا نوین داردکه با توجه به افزایش سطوح محیط های شهری و در نتیجه نیاز به احداث فضای سبز بیشتر و استفاده از مزایای آن، به تازگی مورد توجه قرارگرفته است.این فناوری تقریبا پیشرفته، سال هاست که در کشورهای اروپایی با درجات پیشرفته مختلف به کار گرفته شده است.
اما اوج شکوفایی این فناوری را می توان در 15 سال اخیر مشاهده کرد; سال هایی که تمام اجزا و قسمت های بام سبزشامل عایق های مخصوص بام سبز و روف گاردن، زهکش ها، ژئوتکستایل، فیلترخاک و بسترکاشت، پوشش گیاهی و همچنین دکینگ و سازه هایی مانند آلاچیق، جهت ایجاد سازه های پایدار مورد بازبینی و بهسازی قرار گرفته اند.
بومی سازی فناوری بام سبز:
با پیشرفت فنی و افزایش محبوبیت و به کارگیری این فناوری در سال های اخیر در کشورهای مختلف موجب شده است که در کشور ما هم مسئولین در دو بخش خصوصی و دولتی در پی یافتن روش ها و اصولی باشند که بتوان این فناوری را برای شرایط محلی و اقلیمی ایران سازگار کنند. در این راستا مهندسین مجموعه گیاه و زندگی، با تجربه 23 ساله، تحقیقات گسترده و به کارگیری بهترین متریال روز دنیا توانسته اند این فناوری را به خوبی در منطقه بومی سازی نمایند.
طراحی بام سبز و روف گاردن
تحمل بار مازاد سازه:
طراحی بام سبز فرایندی است که با ایجاد نمای کاملی از بام سبز و بنایی که در آینده آن را تزئین می کند، شروع می شود. اما قبل از این که بتوان دورنمای یک بام سبز را کامل نمود بایستی اقدام به تعیین مقررات سازه ای و ظرفیت سازه ای بام کرد. این فرایند به مشارکت یک مهندس سازه مجرب نیاز دارد.
سازه را می توان برای پروژه های ساختمانی جدیدجهت حمایت از بام سبز یا روف گاردنی که در نظر داریم، طراحی و مهندسی نمود. اما در مورد ساختمان های موجود، بام سبز را باید بر اساس تحمل بارمازاد سازه موجود طراحی کرد. اگر به نقشه سازه ساختمان دسترسی داشته باشیم به آسانی می توان یک ارزیابی سازه ای از پشت بام موجود داشته باشیم.
بام سبز در ساختمانهای قدیمی تر:
اما برای ساختمان های قدیمی تر این نقشه بندرت در دسترس می باشد. در صورت در دسترس نبودن آن، یک مهندس سازه باید آنالیز سازه ای آن را انجام دهد. به نظر من این بخش مشکل ترین بخش از طراحی بام سبز می باشد، زیرا باید بین ظرفیت سازه ای و دورنمایی که از بام سبز وجود دارد پیوند برقرار ساخت. در این فرایند، باید به طور مرتب بین وزن بام سبز و سازه ارتباط برقرارنمود تا به روشی دست یابیم که پاسخگوی هدف از پیش تعیین شده و محدودیت های سازه ای موجود باشد.
بارگذاری سازه باید براساس وزن بام سبز در حالت اشباع محاسبه گردد. سیستم بام سبز که به طور کامل اشباع شده است، به عنوان بخشی از بار مرده سازه بام لحاظ می شود.آب مازادی که در طول سیستم بام سبز جاری می شود به عنوان بخشی از بار زنده در نظر گرفته می شود.
در صورتیکه ساختمان موجود تحمل بار سازه ای بام سبز را نداشته باشد، در صورت امکان میتوان اقدام به تقویت سازه نمود. ولی اگر بار بام سبز بیش از ظرفیت سازه باشد و یا سبب افزایش هزینه های بیش از بودجه مصوب برای سازه جدید باشد و حتی با طراحی بام سبز سبک و حداقلی هم نتوان آن را اجرایی نمود، باید از احداث بام سبز صرف نظر گردد.
طراحی
طراحی بام سبز یا باغ بام با طرح یکسری سوالات شروع می شود که به شناخت ابعاد مختلف بام سبز مورد طراحی کمک خواهد کرد. برای شروع این پرسش را می توان مطرح کرد که هدف از احداث بام سبز یا باغ بام چیست؟ آیا هدف گردهمایی ساکنان ساختمان و تعامل با طبیعت و لذت بردن است؟ یا هدف ایجاد مکانی زیبا و دنج جهت خلوت کردن؟ یا شاید بام سبز بخشی از یک برنامه جهت کمک به کاهش رواناب، کاهش مصرف انرژی یا تمام این موارد باشد.
با توجه به علائق و نظرات کارفرمای محترم میتوانیم طراحی را آغاز کنیم. اما برخی اوقات در طی فرایندهای طراحی و احداث، دیدگاه های مختلف دیگری ایجاد می شود. به عنوان مثال: شخصی دورنمایی از یک باغ بام در ذهن خود ایجاد می نماید که دارای بستر کشت عمیقی است و دارای درختان و درختچه های بلند می باشد، اما در زمان اجرا به دلیل وجود محدودیت های بارگذاری سازه مجبور به تغییر نقشه و طراحی بام سبزی با محیط کشت کم عمق شویم که تنها قادر به کاشت و پرورش گیاهان پوششی باشد.
در طراحی بام سبز توازنی بین توان مالی کارفرما و نیاز و هدف برقرار می شود. اما درنهایت محل ناخوشایند و غیرجذاب در بالای ساختمان به فضای سبز چشگیر تبدیل می گردد.
طراحی های بام سبز شرکت گیاه و زندگی با استفاده از نرم افزارهای تخصصی به روز دنیا به صورت پلان، تصاویر سه بعدی و انیمیشن ارائه می گردند.
طراحی پوشش گیاهی بام سبز و باغ بام